17 oktober 2015

Svenska dockskåp

Lördagstema är Vingslag. Jag känner av historiens vingslag när jag tittar på de fina miljöerna i gamla dockskåp.
I tidigare inlägg har jag berättat om dockskåpens historia. Här fortsätter jag nu och berättar litet om dockskåp i Sverige.
I Sverige importerades dockskåp och dockskåpsmöbler framför allt från Tyskland. Åtminstone till 1866, då Gemla leksaksfabrik grundades och man där startade tillverkning av dockskåp med tillbehör. I dag är det Lundby som har den mest omfattande tillverkningen.
Jag har gjort ett besökt på Nordiska museet i Stockholm där det finns en stor samling underbara dockskåp. Jag tog några bilder, men de går inte att använda här. Skåpen står ju i montrar, så det uppstår reflexer, som gör att bilderna inte blir bra. Bilderna jag visar här är alltså kopierade från museets hemsida.

Nordiska museets äldsta dockskåp från omkring 1700. Vid 1600-talets slut gjordes detta dockskåp i ordning. Det byggdes som ett riktigt hus och fylldes med husgeråd efter tidens mode. Dockskåpet var både prydnad och leksak men också ett redskap för att lära en flicka att bli husmor. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Det blå kabinettskåpet från 1760. Dockskåpet gjordes i ordning för Maria Catharina Falk som var en liten flicka vid 1700-talets mitt. På väggarna i dockskåpet hänger äkta porträtt av hennes och makens släkt. I köket står en servis av fajans, tillverkad av Rörstrands porslinsfabrik 1746. Dockskåpet har senare ärvts och ändrats. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Dockskåpet är tillverkat på 1860-talet. Det är av furu som betsats för att likna mahogny. Det iordningställdes av fru Maria Kihlberg som hade 10 barn och 3 styvbarn. Dockskåpet stod i barnkammaren och låstes upp ibland så att alla barnen fick beskåda det. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.


Gunvors funkishus från 1936. Gunvor fick huset i present 1936 när hon var 10-årsåldern. Många av möblerna är miniatyrkopior av de som Gunvors familj hade hemma, se t.ex. de i salongen och matsalen. Dessa dockskåpsmöbler beställdes och tillverkades av Värmländskt Hantverk. Alla lampor kan tändas och släckas var för sig och hissen går att dra upp och ner. Själva fasaden är inspirerad av det första kollektivhuset på John Ericssonsgatan i Stockholm. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
"Dallashuset" från 1992. Detta dockskåp har ingen lekt med. Det är ett modernt dockskåp, kanske ett drömhus påverkat av tv-såporna. Nordiska museet fick det av tillverkaren Lundby of Sweden till utställningen Barnets århundrade 1992. Det finns även ett Lundby dockskåp från 1970-talet att titta på i utställningen Möblerade rum. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Min blogg ingår i gruppen Lördagsbloggare. Värdinna för oktober månads teman är Petta.

8 kommentarer:

  1. Hej Birgitta!
    Alltid lika intressant med din dokumentation om dockskåp. Om man söker på dockskåp på auktionsverket.se finns två pyttesmå fantastiska skåp som är värda att titta på. Intressant att se priserna.
    Ha det så bra
    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var verkligen intressant. Vilka priser!
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  2. Dockskåp är helt klart ett kulturarv i sin egen klass! Har inte sett museets. Det borde man kanske ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, absolut. Jag kommer att återvända till Nordiska museet. Hade inte varit där på evigheter, men hann naturligtvis inte gå runt överallt. Fick också en del bra tips av en av museitjänstemännen, som jag hade mejlat till.
      Trevlig helg.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  3. Imponerande hantverk från förr som också samtidigt berättar om hur det var just då.
    En gång i tiden fanns en lövsåg på min önskelista till jul för att jag så gärna ville göra egna dockskåpsmöbler. Jag ville så gärna ha ett dockskåp jag också. Nu blev det inte så men jag har alltid haft en hänförd längtan. Tack Birgitta för att du tog mig med till Nordiska museet. Jag ska själv göra ett besök där när jag nästa gång kommer till Stockholm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är aldrig försent Petta! Jag kommer snart berätta om vad jag planerar...
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  4. Så fina! Allihop är så otroligt charmiga och intressanta vittnesmål om just sin tid. Om jag skulle tvingas välja en favorit blir det svårt, men kanske funkishuset ändå?

    SvaraRadera
  5. Funkishuset var ju helt underbart med hiss och allt! Aldrig sett hiss i dockskåp tidigare :-)

    SvaraRadera

Vatten

Vatten, det viktigaste av allt! Glöm inte att dricka vatten är Viktväktarnas första bantningsråd ! Jag har större delen av mitt liv bott på...