25 juni 2012

Fotografering

En av de saker som fick mig att komma igång med denna blogg, var att jag blev bättre på att ta bilder. Bilder är viktiga i en blogg.
Jag har fotograferat ända sedan jag var barn, men aldrig utvecklat kunskaperna. Det blev mest vanliga semester- och familjebilder, oftast rätt dåliga. För två år sedan  skaffade jag mig en ny digital kompaktkamera. Sedan gick jag en grundkurs på Studieförbundet Vuxenskolan. 
Några bra saker som jag tog med mig från fotokursen: se motivet, tänk på ljuset, ta stöd om du har svårt att hålla kameran still och försök låta bli att använda blixt.  Skriv ut manualen och läs igenom den ordentligt!
Med autoinställningen på en digital kompaktkamera klarar man det mesta. Här är några bilder där jag har utnyttjat möjligheten att göra andra inställningar.
Självklart måste man sedan också lära sig litet om bildbehandling. Jag använder Picasa.

Lövverk
 Närbild

Natt







Snö


14 juni 2012

Första månaden med Stella

Ja, nu har livet tillsammans med Stella kommit igång på allvar. Vi tar korta promenader. En sådan här liten valp får inte gå för långt. Om vi skall ta en längre tur får jag bära henne eller så får hon sitta i en väska. Hon tittar förundrat på fåglar och fjärilar. Hon har åkt bil, buss, tunnelbana och skärgårdsbåt.
Som alla hundar av denna ras är hon oerhört social. Hon vill hälsa på alla och alla vill hälsa på henne. Det bästa hon vet är att busa med grannhunden Pompe.
Vi har också börjat med enkla övningar. Hon förstår oftast kommandot hit. Hon har också lärt sig att sitta på kommando. Eftersom hon nu förstår vad ordet nej betyder, har jag kunnat släppa in henne i vardagsrummet (elsladdar, NEJ!) och då rusar hon genast ut på balkongen, där hon älskar att ligga och gnaga på ett tuggben. Själv slår jag mig då ner i min trädgårdsstol och läser en bok av Cesar Millan. Vi har det rätt mysigt!



















7 juni 2012

Handla mat på nätet

Jag har börjat handla mat på nätet. Det fungerar alldeles utmärkt! Jag handlar från Mathem två gånger i månaden. Många förknippar mat på nätet med färdiga matkassar, men det är inte aktuellt för mig. Jag handlar allt det som man normalt behöver i ett vanligt hushåll.
Det tog litet tid innan jag förstod hur hemsidan fungerade. Första gången jag skulle beställa, satt jag säkert en timma innan jag fått beställningslistan klar. En nackdel är att man inte får fullständig information om varorna. Det som står på baksidan av förpackningarna redovisas sällan. Det gör att man bara köper sådant, som man känner till. Det bästa av allt är nog recepten. Inga konstiga maträtter, utan bra vardagsmat. Då man hittat ett lämpligt recept, kollar man vilka ingredienser som ingår och tar bort det man redan har hemma. Sedan klickar man för receptet och de varor som behövs, inklusive utskrivet recept, bifogas leveransen. Suveränt!
Jag är mycket nöjd med varorna. De är alltid av yppersta kvalitet. Inga klämskadade tomater, inte! Man kan välja när man vill ha leveransen. Genom att köpa ett leveranskort för en krona få man sedan gratis leveranser i tre månader.
Man får alltid räkna med att komplettera en del i vanlig butik, men 90 % av mina mat- och hushållsinköp gör jag numera via nätet.

Alltid trevliga killar som levererar!

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...