4 april 2021

Stenmurar i Storbritannien





Det är säkert fler än jag som, då de rest runt i Storbritannien, fascinerats av alla dessa stenmurar, som är ett sådant iögonfallande inslag på den engelska landsbygden. Murarna används för att avgränsa åkrar, betesmark och tomtmark. Jag tycker att de är så vackra och tänker på allt arbete, som måste ligga bakom.
Jag visste inte så mycket om murar tidigare, men har nu lärt mig att denna typ av stenmur kallas för kallmur. Det finns en tradition förknippad med dem.
Kallmur är en byggnadsmetod som innebär att man bygger en mur av stenar utan murbruk mellan stenarna. Muren hålls uppe genom att stenarna kopplas samman med varandra. Ett vanligt sätt är att man först gräver ett smalt dike, som man fyller med stenar. Därefter byggs muren med stenar i lämpliga storlekar och former. Längst uppe placeras ofta en rad sluttande eller lodräta stenar inte bara som  dekoration, utan också för att hålla ihop muren.
De är mycket vanliga i Storbritannien och på Irland, men förekommer även i södra Europa och i USA. Ja, de finns i Sverige också. En berömd kallmur finns i Ottenby på Öland. Kallmurar förutsätter naturligtvis att området där de byggs, är rikt på sten.
Metoden har sina anor från järnåldern. Den blev speciellt vanlig under medeltiden. Inkafolket lär ha varit experter på denna byggnadsmetod. De flesta vi ser idag är alltså flera hundra år gamla.
I Storbritannien finns flera föreningar för murbyggare och andra intresserade och man ordnar till och med tävlingar i murbyggande.

Mur med svinstia på St Fagans, friluftsmuseum i Wales


Mur i skiffer, Wales


Mur med grind i Lake District, Cumbria

4 kommentarer:

  1. Mycket intressant och lärorikt inlägg. Jag har alltid fascinerats av murar. Funderar ofta på hur man lyckats bygga dem så att de kan hålla så länge utan att rasa samman. Det är ju ett otroligt arbete bakom. Bilderna visar ju rena konstverk.
    Trevligt slut på påskhelgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Eva! Roligt att kunna bidra litet. Bilderna tog jag på en rundresa i England och Wales för många år sedan.

      Radera
  2. Så vackra murar! Undrar om det är skiffersten, eller? Dina bilder väcker en längtan till England och dess landsbygd.

    /Mariadne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på en av bilderna är det skiffersten. Det är den bilden i mitten av inlägget. Bildtexten anger att det är skiffersten i Wales.

      Radera

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...